Bagaimana Kad Gores Berubah Selama bertahun-tahun

Menggaru kemasan berkilat untuk berpotensi mendedahkan sejumlah wang yang mengubah hidup adalah sesuatu yang menarik, tidak ada keraguan tentang itu. Kad gores adalah perniagaan besar, yang tidak menyukai idea untuk menjadi jutawan dalam beberapa saat. Tetapi siapa yang menjumpainya dan dari mana asalnya?

Orang-orang di belakang mega888 adalah sosok yang lebih hebat dari segi sejarah daripada yang cenderung diandaikan oleh mega888. Ilmuwan komputer John Koza dan Daniel Bower bekerjasama pada tahun 1973 untuk merancang kad yang kita kenal dan sukai. Mereka segera menjadi hit yang dijilat oleh loteri negara, kasino dan tempat-tempat lain. Fakta menarik yang saya dapat mengenai Koza dari melayari halaman Wiki adalah bahawa dia adalah orang kedua yang memperoleh BA dalam sains komputer di seluruh dunia!

Pelanggan pertama yang mencuba penemuan Koza dan Bowers adalah Massachusetts Lottery Commission. Di mana pelanggan loteri sebelumnya harus menunggu hingga seminggu untuk melihat apakah anda telah menang, tidak hairanlah kad gores itu menghirup udara segar. Koza dan Bower dianggap pasukan yang baik kerana mereka berdua mempunyai sesuatu untuk dibincangkan. Koza mencipta algoritma yang memastikan hasil secara rawak sedangkan Bower mempunyai kepakaran pemasaran yang membantu mempopularkannya. Suruhanjaya Loteri Massachusetts jelas tidak mempersoalkan keputusan mereka untuk menggunakan duo dinamik ini kerana pendapatan mereka meroket dari $ 1 juta seminggu hingga $ 2.7 juta seminggu. Dengan ini, jelas bahawa tidak lama sebelum loteri negara lain mengikutinya dan sekarang kebanyakan negeri di Amerika menawarkan keajaiban kadbod yang luar biasa ini.

Pada tahun 1985 kemajuan lain berlaku yang meningkatkan populariti kad gores. Seorang lelaki bernama Cal Tigner (nama besar) menjumpai dispenser ‘Take-a-Ticket’. Ini adalah dispenser yang sama yang biasa dilakukan sekarang dengan meletakkan kad di khalayak ramai sehingga meningkatkan penggunaannya. Untuk semua penemuan inovatif ini, Tigner, Koza dan Bower semuanya diberi penghormatan sebagai ahli piagam Hall of Fame Industri Loteri.

Sekarang kerana populariti kad calar meningkat, hanya tinggal masa sehingga tempat-tempat lain di luar Amerika memanfaatkan idea ini. Sebagai contoh, Great Britain memperkenalkan mereka pada Loteri Nasional mereka pada tahun 1995. Dengan kemajuan teknologi, kita sekarang tidak perlu meninggalkan rumah secara fizikal atau bahkan menggaru apa-apa untuk bermain! Terdapat banyak laman web kad gores dalam talian di internet yang akan membolehkan anda memainkan kemenangan anda dalam beberapa saat. Yang lucu adalah, fenomena ‘anda boleh menang dengan serta-merta’ inilah yang menjadikan mereka begitu popular. Internet baru sahaja diperkuat kerana anda boleh membaca dari artikel ini hingga menggaru dalam talian dalam 10 minit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *